Wobblerkészítő verseny 18 év alatt

Elég sok kérdést és képeket kapok mostanában kezdő faragó srácoktól. Nem tudom miért pont engem találnak meg, hiszen még én is kezdő wobblerkészítőnek tartom magam. A képek és kérdések egy részét meg szoktam osztani Gombár Péter barátommal, aki nagyon tapasztalt wobblerkészítő és nagyon sokat segített – segít nekem.

A mai napon felvetette nekem ötletként, hogy mi lenne ha kiírnánk egy versenyt 18 év alatti srácoknak?

Csináljuk!

Feltételek:

  • az indulónak 18 év alattinak kell lennie
  • csak teljes mértékben saját készítésű csali számít a versenyben
  • a csaliról készített képek beadási határideje 2018 március 1.
  • a képeket a steveolsonhun@gmail.com címre várjuk

A zsűri közösen dönt szubjektív szempontok alapján. Az a csali nyer, amiben a legtöbb fantáziát látjuk!

A díjazott egy – egy darab Gpepp fishing lures és SteveOlureS műcsalival lesz gazdagabb!

Érdemes lesz figyelni a blogot, mert bizonyos időközönként ez a bejegyzés kiegészül majd egy – egy tippel, segítséggel.

Hajrá srácok!

Mindjárt itt az első tipp Gombár Pétertől:

A wobblerkészítésnél kardinális kérdés, hogy miből készül a csali.  Aki faragásra adja a fejét, az nagyjából a fa és a különböző szintetikus anyagú habok közül tud választani. Az öntött csaliknál a különböző fajsúlyú habok és a műgyanták jöhetnek számításba. Mivel utóbbi technikát nagy szériában gyártott, kiforrott modellekre érdemes alkalmazni, ezért csak a “faragható” alapanyagokkal foglalkozunk.

Ha fából szeretnénk csalit készíteni, szinte bármilyen fa szóba jöhet. Az alábbiakban az általam legalkalmasabbnak vélt fákat vesszük végig.

– uszadékfa

Gyűjtőnév, a lényege, hogy már kiáztatott, kiszáradt fa legyen. Leggyakoribb lelőhelye folyók partja, ártere. Előnye, hogy megfelelő a fajsúlya, és egy egyszerű késsel is jól faragható. Hátránya, hogy a fa formájához kell igazítani a csali formáját. Egyedi darabok készítésére alkalmas.

– balsafa

A legendás Rapala Original alapanyaga, a legelterjedtebb fa a wobblerkészítők körében. Sűrűsége kb. 0,1 – 0,4 g/cm3 között változik attól függően, hogy a fa melyik részéből készült a balsaléc. 0,15 alatt puha, 0,3 felett kemény balsáról beszélünk, a köztes részt hívhatjuk közepes keménységűnek. (A hivatalos besorolásban több osztály van. Sűrűség alapján light-extra heavy, homogenitás alapján A-C). A csalikészítéshez bármelyik típus megfelel, de a legalkalmasabb az, amelyikbe a körmünket még könnyedén bele tudjuk nyomni, viszont kitépni nem tudunk így belőle. Igyekezzünk “görcsmentes” fát választani, ezt leginkább a szín homogenitása alapján tudjuk ellenőrizni.

– császárfa

Sűrűsége kb. 0,3 g/cm3, tömör szerkezetű, masszív fa. Itthon akár a kertben is termeszthető, 4 év alatt több száz (ezer) csali alapanyagát lehet felnevelni a ház mögött. Kiváló wobbler alapanyag, jól faragható kézi szerszámokkal. Nagyobb sűrűsége miatt kevesebb ólmozást igényel a balsához képest, vagy nagyobb súlyú csalik készíthetők belőle.

– abachi (wawa, obeche)

Sűrűsége kb. 0,35 g/cm3, tömör szerkezetű, masszív trópusi fa. Másnéven ez a híres “szaunafa”. Kézi szerszámokkal még jól alakítható, nagyobb, nehezebb csalik is készíthetők belőle. A Rapala Countdown és a Magnum is ebből a fából készül.

Mindhárom fa beszerezhető a legtöbb faáruházban, nagyobb hobbiboltokban és barkácsáruházakban. Az abachi talán a legritkább, a balsát viszont jó eséllyel találunk.

Aki mégsem fából szeretne wobblert készíteni, annak még a különböző kemény habokat (purhab jellegű) tudom ajánlani. A legegyszerűbb és legkönnyebben elérhető alapanyag az úgynevezett „hab kőműves simító”. Sűrűsége a könnyű balsához hasonló, de még annál is könnyebben alakítható. Nagy felhajtóerővel rendelkezik, így az ólmozására nagy figyelmet kell fordítani.

A második tipp is megérkezett Petitől a csalik drótozásával kapcsolatban:

A wobblereket valamilyen módon el kell látnunk fém karikákkal, amikre fel tudjuk akasztani a horgokat. Erre a két legelterjedtebb módszer, hogy a csaliba szemes csavart tekerünk, vagy a teljes testen egy drótvázat vezetünk végig. A harmadik megoldás, hogy eleve nagy méretű worm vagy egyéb speciális horgokra építjük a csalit (pl. Bumble Lure), ezzel most nem foglalkozunk.

A szemes csavar egyszerű megoldásnak kínálkozik, de nem minden esetben alkalmazható. Sok csalinak a formája és a mérete is megakadályozza a csavarok betekerését, de a legfontosabb limitáló tényező a fa minősége. Leginkább kemény fák esetében alkalmazható. Az ok egyszerű. Egy puha balsából még beragasztás után is kitéphető egy 1,5 cm hosszú menetes szár. Abachi vagy keményebb fák (pl. fenyő, hárs, tölgy) használatakor érdemes lehet ezt a megoldást alkalmazni. Nagy méretű jerk vagy WTD csalikat sokkal könnyebb így elkészíteni. Megfelelő csavart itthon nekem még nem sikerült fellelnem, úgyhogy sajnos csak külföldi csalikészítős webshopokból beszerezhetők. Barkácskedvűek 1-1,2 mm vastagságú rozsdamentes acélhuzalból készíthetnek csavaros horogszemet.

A végigdrótozott csalik esetében egy, a csali teljes hosszán végigfutó vájatban van elhelyezve és beragasztva a drót. Ez kisebb és puha fából készült csaliknál a legjobb megoldás. A drótnak lehetőség szerint rozsdamentesnek kell lennie, mivel a csali, jó esetben sokat fog vízben tartózkodni, és a korróziónak csak ezek állnak ellen. Így a horganyzott drót és a gemkapocs ki is esik, mint lehetséges drótváz alapanyag, mivel ezek nem rozsdamentesek, csak egy könnyen lekopó bevonat van rajtuk.

Rozsdamentes drót a CO huzal, egyes gyöngyfűző drótok, fogorvosi acélhuzal, és az eleve rozsdamentes drótként (stainless steel wire) árult termékek.

Méretben leguniverzálisabbnak a 0,8 mm-es vastagságú mondható. 2-7 cm között csaliknál ez szinte mindig megfelelő. Vastagabb, 1-1,2 mm-es drót használata nagyobb csaliknál indokolt. Vékonyabb, pl. 0,6 mm-es acélhuzalból viszont, csak az extra kemény lehet megfelelő szerintem, még kisebb csaliknál is.

Beszerzési forrás lehet barkácsáruházak, hegesztési szakboltok, eBay, Aliexpress, különböző csalikészítős külföldi webshopok.

Zoltán Marcsó barátom alias Hungarianwobblers felajánlott egy különdíjat az általa kiválasztott pályamunkát beküldő wobbler készítőnek!

Helló! A wobblerkészítős pályázatban én is felajánlanék egy díjat az általam legegyedibbnek, legkreatívabbnak ítélt készítőnek!

Köszi Tomi!

Újabb felajánlás érkezett Nagy Gábortól Egy éves ifi balatoni jegyet felajánl a BHNp. Zrt.

Emellett felajánlott egy balatoni gázlós horgászatot annak a beküldőnek, aki az általa legjobbnak ítélt távdobó balinos csalit készíti el! Ehhez kérnénk a csali hosszának és súlyának a feltüntetését is.

Ne feledjétek a felsorolt díjakból egy faragó akár többet is megnyerhet!

Skill barátom a Zagyvahorgász weboldal szerkesztője és wobblerfaragó mester felajánlott egy wobblert a legifjabb versenyző részére!

Fátyol Csaba barátom is felajánlott egy wobblert az általa kiválasztottnak! Csak legyen annyi nevezőnk, mint díjunk! 😀

Újabb felajánlás Taskovics Balázstól! Az általunk három legjobbnak ítélt műcsali készítőjének fejenként felajánlott egy-egy kézi készítésű WTD csalit!

Újabb felajánlás Nacsa Gábortól!  Egy darab 23 gramm súlyú godfather minime jerkcsali az általa legjobbnak ítélt pályaműre.

 

Reklámok
Kategória: balsa, egyéb, faragás, hendméd | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Wobblerkészítő verseny 18 év alatt bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Wobblerkészítő verseny … | Horgászvidék

  2. Visszajelzés: Wobblerkészítő verseny – wobblermánia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s